Aplikácia online kasína nevyžaduje sa žiadny vklad

  1. Dragonz Hranie Zdarma V Demoverzii A Recenzia Hry 2024: Tým, že hrá na Exclusive Casino, budete musieť pochopiť a.
  2. Push Gaming 2024 Recenzie Hier Automaty Zadarmo - Naším jediným cieľom je pomôcť indickým hráčom získať úspech s online hazardnými hrami a online kasínom legálnym spôsobom.
  3. Lion Dance Hrací Automat Online: Táto hra Megaways má niekoľko sladkých funkcií, ktoré by mal každý hráč využiť.

Ako zarobiť peniaze v online kasínach

Výherný Automat Keks Zadarmo
Táto variácia slotu je poskytovaná A je vybavená RTP 95,43%.
Multifly Hranie Zdarma V Demoverzii A Recenzia Hry 2024
V tom čase mal iba 24 rokov a stal sa vôbec najmladším víťazom hlavnej udalosti.
Spoločne sa zaviazali úspešne dokončiť lúpež, ktorá určite opustí umelecký svet v slzách.

Poker texas holdem pravidla

Hazardná Hra S Kockami
Všetky nižšie uvedené webové stránky vám ponúkajú túto možnosť.
The Golden Egg Easter Hrací Automat Online
Vrátane všetkých relevantných informácií môžeme charakterizovať podmienky nového zákazníckeho balíka Cadoola ako úplne transparentné.
Big Cat King Megaways Hrací Automat Online

Vedecký pracovník Matice slovenskej Lukáš Perný

Martin Krno

Foto Ján Rohár

Tohto roku si pripomenieme 120. výročie narodenia Ivana Horvátha. Právnika, spisovateľa, verejného činiteľa a sociálneho demokrata, ktorý v januári 1944 stal spolu s národohospodárom Petrom Zaťkom rozšíril počet ilegálnej Slovenskej národnej rady zo šiestich na osem.

Podľa jeho dcéry Jany Schillerovej-Horváthovej sa však už na jeseň 1943 podieľal na zostavovaní Vianočnej dohody, programového dokumentu, na základe ktorého sa pripravovalo Povstanie.

Na vernisáži výstavy zo Senice

Členovia SZPB a Slovenského protifašistického hnutia (SPH) sa 11. januára zúčastnili na milom podujatí – vernisáži výstavy Dr. Ivan Horváth, život a dielo v priestoroch bratislavského gymnázia nesúceho jeho meno. Hostí, vrátane predsedu samosprávneho kraja Juraja Drobu a Horváthových príbuzných, privítala Eva Stanková, riaditeľka strednej školy aj s bilingválnym štúdiom slovenského a ruského jazyka.

Riaditeľka ZOS Senica Ľubica Krištofová

Výstavné banery jej na niekoľko týždňov zapožičalo Záhorské osvetové stredisko v Senici, kde sa Horváth narodil 26. júla 1904. Riaditeľka ZOS a tajomníčka tamojšieho OblV SZPB Ľubica Krištofová priblížila pohnuté životné osudy tohto účastníka protifašistického hnutia, ktorý po druhej svetovej vojne pôsobil vo vysokých politických funkciách a v diplomacii, až ho za bývalého režimu postavili pred súdny proces s tzv. buržoáznymi nacionalistami.

Po desiatich rokoch väznenia Horvátha s vážne podlomeným zdravím prepustili na slobodu, zomrel o niekoľko mesiacov – 4. septembra 1960. Rehabilitovali ho až posmrtne po troch rokoch.

Dávnejšie rodinné foto Horváthovcov.
Medzi manželmi Jakubiskovcami stojí
Ivan Horváth najmladší, vpravo Jana_Schillerová-Horváthová.

Gymnázium s čestným názvom

To, ako škola dostala čestný titul Gymnázium Ivana Horvátha prítomným priblížil jeho niekdajší riaditeľ Augustín Šutta. Panelákové sídlisko Pošeň stavali za politického odmäku koncom 60. rokov a tak už mohli pomenovať jednu z ulíc po Horváthovi. Ale tunajšia stredná škola až do roku 2001 sa volala iba Gymnázium na Ulici Ivana Horvátha.

Po novembri 1989 pedagógovia aj žiaci sa podrobnejšie zaujímali o túto významnú osobnosť, ktorá mala byť podľa svojich zásluh v odboji hrdinom, no v skutočnosti Horvátha v 50. rokoch nespravodlivo obvinili a odsúdili na dlhoročný žalár. Preto začali pomýšľať, že by gymnázium oficiálne nieslo jeho meno.

„Posledným dôvodom na to bola,“ vysvetľoval pán Šutta, „prajnosť vtedajšieho ľavicového intelektuála a ministra školstva Milana Ftáčnika. Keď som ho požiadal o udelenie čestného pomenovania, prejavil podrobné vedomosti o doktorovi Horváthovi aj potešenie, že taký návrh môže odobriť. Keby ešte žil, určite by sa rád na tomto stretnutí zúčastnil.“

Bývalý riaditeľ gymnázia Augustín Šutta a Deana Horváthová-Jakubisková

Inšpirácia pre našu vlastnú cestu

Emeritný učiteľ dodal: „Keď sa pozrieme na život a dielo Ivana Horvátha, môžeme tam nachádzať inšpiráciu pre našu vlastnú cestu v rámci vzdelávania aj hodnotenia súčasných udalostí. Jeho práca, myšlienky a osud nám otvárajú okno do spoločenských tém, ktoré sú stále aktuálne. Poskytujú príležitosť a dávajú i posmelenie otvorene diskutovať o problémoch, ktorým dnes čelíme.“

Analýzu literárnej činnosti JUDr. Horvátha predstavil vedecký pracovník Matice slovenskej Lukáš Perný. Tradične emotívne so spomienkami na svojho otca vystúpila Jana Schillerová-Horváthová.

Jana Schillerová-Horváthová spomína na svojho otca.

Pre viacerých bola prekvapením účasť známej herečky a filmovej producentky Deany Horváthovej-Jakubiskovej, z ktorej sa vykľula neter Ivana Horvátha. Pochopiteľne, na svojho strýka si už nepamätá, ale v rodine sa o ňom často s úctou a oduševnením rozprávalo. Manželka nedávno zosnulého režiséra Juraja Jakubiska sa dojímavo prihovorila študentom nielen z tejto školy.

Medzi hosťami podujatia nechýbal ani vnuk – Ivan Horváth najmladší, ktorý na tomto gymnáziu svojho času zmaturoval spolu s vnukom Ladislava Novomeského, bývalým ministrom školstva Danielom Bútorom.

Od admin