Pomník v ruzyňskej kasárni. foto autor

Ioannis Sideropulos, hovorca ČSBS

„Aby neboli márne obete tých, ktorí sa postavili nacizmu, obetí za našu národnú a štátnu suverenitu, za našu občiansku slobodu, je našou povinnosťou tieto hodnoty chrániť a brániť a je to tiež to najlepšie, čím si môžeme hrdinov našich národov uctiť.“ Aj tieto slová odzneli na pietnom akte v priestoroch Ruzynskej kasárne v Prahe 6 pri príležitosti výročia popravy predstaviteľov českých vysokoškolských spolkov po uzavretí českých vysokých škôl nemeckou okupačnou správou 17. novembra 1939.

Podujatie organizovalo Vojenské združenie rehabilitovaných AČR v spolupráci so Zväzom vojenských veteránov ČR a Českým zväzom bojovníkov za slobodu, ktorá je partnerskou organizáciou SZPB. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia viacerých politických strán a vlasteneckých spolkov ako Združenie čs. zahraničných letcov – Východ, Slovanský výbor ČR, Spoločnosť Ludvíka Svobodu, Spoločnosť Julia Fučíka alebo Vlastenecké združenie antifašistov.

Rôzni politici – spoločná idea

Poslanec Európskeho parlamentu Jan Zahradil (ODS) vo svojom vystúpení zdôraznil, že „tým zavraždeným dlhujeme poklonu za ich obeť a keby nedošlo ku konečnej porážke fašizmu, nemohli by sme si túto tragédiu pripomínať nielen v Československu, ale ani v dnešnej Českej republike. A 17. november by nebol Medzinárodným dňom študentov, ktorý sa oslavuje po celom svete.“ Nielen roky 1938 a 1939, ale najmä nasledujúce obdobie okupácie označil za „roky absolútne kritické pre našu národnú existenciu.“

Podpredseda KSČM Milan Krajča podčiarkol, že je dôležité, že sa na tomto mieste zišli ľudia rôznej politickej straníckej príslušnosti, ktorí sa ani v hodnotení celej národnej histórie, ani v hodnotení minulosti nezhodnú. Ale spája ich úcta k antifašistickej tradícii a odboju z obdobia druhej svetovej vojny, a preto ich prirodzene spojil aj aktuálny zámer – uctiť si obete, ktoré v boji proti fašizmu priniesli popravení českí vysokoškoláci.

Úcta iba k niekomu?

Člen VV ÚV ČSBS a bývalý politický väzeň pplk. v. v. Vilém Janouch, ktorý sa narodil v terezínskom gete sa neskôr portálu iportal24.cz posťažoval, že počas predpoludňajšej pietnej akcie pri Hávkovej koleji (internátoch, ktoré sa stali terčom nacistického útoku v roku 1939, pozn. red.) asistovala čestná vojenská stráž všetkým účastníkom okrem zástupcov ČSBS, ktorý si veniec ako jediný museli niesť sami.

Popoludní na rovnakom mieste zorganizoval vlastnú akciu pražský KV KSČM, ktorého člen Petr . Člen VV Petr Vlček vo vystúpení povedal, že „odkaz 17. novembra ako Medzinárodného dňa študentov nám v kontextu roku 1939 a nasledujúcich hovorí: proti fašizmu sa treba dôrazne postaviť už v jeho zárodkoch, inak budú dôsledky katastrofálne.“

Od admin