Ján Rohár

Dva dni po našej nedávnej návšteve Užhorodu dorazila vlna ničenia sovietskych vojnových pomníkov aj na Podkarpatskú Rus. Správa Zakarpatskej oblasti rozhodla 13.októbra o odstránení 11-metrového pamätníka „Ukrajina – osloboditelia“. A 9.novembra barbarský čin vykonala.  

Pamätník na sobraneckej ulici v Užhorode postavili v roku 1970 na pamiatku ukrajinských bojovníkov proti fašizmu – osloboditeľov. Neboli na ňom umiestnené žiadne odkazy na Rusko či komunistické symboly, teda bol legálny aj z hľadiska aktuálneho ukrajinského práva. Úrady svoj krok zdôvodnili jeho „nevyhovujúcim technickým stavom“. Ten bol podľa náčelníka Zakarpatskej oblastnej vojenskej správy Viktora Mykytu taký zlý, že ohrozoval životy ľudí prechádzajúcich cez hranicu.

Pamätník na Ukrajine ešte v októbri 2022 vítal návštevníkov zo Slovenska, foto: autor

Tento argument nijako neospravedlňuje barbarský krok, keďže logickým riešením by bola oprava a nie zničenie pamätníka. Peniaze na ňu im určite nechýbali, lebo okamžite po rozhodnutí o demolácii pamätníka rozhodli o postavení nového. Ľudí prichádzajúcich zo Slovenska bude vítať pamätník ukrajinskej 128. horskej zakarpatskej brigády bojujúcej od roku 2014 na východe Ukrajiny.

Krajina takto pomaly nahrádza tradíciu Veľkej vlasteneckej vojny novou tradíciou boja s Ruskom.  Bolo to vidieť aj v uliciach inak vojnou nedotknutého Užhorodu. Na reklamných plochách sa nachádzali heslá podporujúce ukrajinskú armádu, na niektorých aj nacionalistické heslá ako „Ukrajina nado všetko“. Z niekoľkých okien dokonca viseli aj čierno-červené vlajky odkazujúce na Banderovu Ukrajinskú oslobodzovaciu armádu. Aj takáto je realita súčasnej vojnou zmietanej Ukrajiny, pred ktorou si v Bojovníku nezakrývame oči.

Banderovské červeno-čierne vlajky sa voľne predávajú aj v Užhorode

Od admin