Branislav Balogh

V sychravom predpoludní sa 25. 11. zišiel hlúčik členov SZPB, aby si uctil pamiatku dôstojníka letectva a organizátora odbojovej činnosti na východnom Slovensku  Ľudovíta Kukorelliho. Na podujatí sa okrem delegácie SZPB pod vedením jeho predsedu zúčastnila aj priama účastníčka odboja, členka partizánskej skupiny Čapajev, Anna Bergerová.

Prihovorila sa vrúcnymi slovami: „Vy, moji milí spolubojovníci, ste padli za našu slobodu. Ty, drahý môj náčelník, si nám ju svojím hrdinstvom vybojoval! Tvoj odkaz a myšlienku mieru som sa snažila plniť celý život, či už v práci, alebo v SZPB.“

Samotný pomník s bustou je dielom Ladislava Polláka z roku 1970, no vďaka iniciatíve SZPB sa v roku 2018 podarilo naň umiestniť tabuľu, ktorá ozrejmuje pôsobenie Kukorelliho v skupine Čapajev.      Tento rok sa vďaka snahe A. Bergerovej a OblV SZPB Bratislava podarilo docieliť, aby mestská časť Bratislava Ružinov premenovala park, v ktorom sa busta nachádza, na Kukorelliho park. Okrem SZPB veniec položila aj mestská časť Bratislava-Ružinov.

Brigádny generál in memoriam sa od prvého roku vojny zapájal do konšpiračnej činnosti, neskôr pôsobil v skupinách Flóra a Justícia. Počas SNP sa stal náčelníkom štábu skupiny Čapajev. V tejto funkcii zaobstarával výzbroj, muníciu, stravu i lieky pre skupinu. Pre jej príslušníkov tiež vybavoval občianske preukazy na falošné mená.

Jeho odvaha sa ukázala pri strete s nepriateľom a jeho charakter bol skúšaný vykonštruovanými obvineniami, že v jednotke sú zradcovia. Kukorelli bránil svojich druhov, ktorých nevinu a zbavenie obvinení zavŕšili vyšetrovacie orgány ZSSR v roku 1965. Jednotka čelila krížovej paľbe z nepriateľských mínometov a telo majora Kukorelliho našli 24. novembra 1944. Exhumácia potvrdila strelu zozadu do hlavy kalibrom 6.35mm.

Od admin