Slavomír Fijalka, Nitra

Profesor gymnázia zo Simferopolu na Kryme, kapitán jazdectva Červenej armády Alexandr Bazdyrev patril medzi najvýraznejšie osobností levického okresu počas oslobodzovacích bojov na prelome rokov 1944 a 1945.

Išlo o rodeného vodcu, takmer vo všetkých spomienkach pamätníkov odboja v tomto regióne sa spomína jeho meno. Na jeseň roku 1944 sa dostal do zajatia v Maďarsku. Počas transportu do koncentračného tábora sa mu však podarilo vyskočiť z idúceho vlaku neďaleko Levíc.

Slováci pomáhali Spojencom

Schovával sa u učiteľa Jána Bednára z Devičian a u evanjelického farára Ladislava Adamčíka. Ten pomáhal aj perzekvovaným Židom, po vojne dostal od prezidenta USA Dwighta D. Eisenhowera vyznamenanie za záchranu štyroch amerických letcov, ktorí vyskočili niekde v horskom priestore pri poľovníckej chate Žuhračka začiatkom októbra 1944. Pri tom sa výrazne podieľal i Bednár so svojím žiakom Pavol Danišom, Američanom zabezpečili aj presun do Banskej Bystrice.

Kapitán Bazdyrev sa po zotavení zo zranenia, ktoré utrpel pri úteku, pridal k slovenským partizánom pôsobiacim v lesoch okolo Devičian, vtedy Horný a Dolný Prandorf. Bol to práve on, kto svojou rozhodnosťou a odvahou prispel k záchrane Nemcami obkľúčenej časti oddielu Sitno v priestoroch mlyna na Počúvadle. Jeho zásluhou sa im podarilo uniknúť a skryť sa v Žuhračke.

Horná časť obce Devičany s evanjelickým kostolom, v ktorom cez vojnu a potom až do roku 1973 slúžil farár , účastník protifašistického hnutia Ladislav Adamčík

Bazdyrev akoby sa prepadol

Po príchode Červenej armády sa Bazdyrev vrátil k svojej jednotke, ktorá sa podieľala na oslobodení neďalekých Žemberoviec, kde sa mimochodom po potlačení Povstania až do Vianoc 1944 skrýval Gustáv Husák. Žiaľ, o ďalšom Bazdyrevovom osude sa mi zatiaľ nepodarilo nič zistiť. Nevzdávam sa a chcem sa zamerať na pátranie v archívoch Červenej armády. Však nevieme ani o tom, či vojnu prežil. Preštudoval som aj zachované rukopisy, ktoré napísal Bazdyrev v novembri 1944 ako partizán.

Pamätná tabuľa v parčíku obce Devičany

Na jeho počesť v parčíku v strede Devičian, neďaleko obecného úradu, umiestnili pamätnú tabuľu. Nachádza sa pri pomníku venovanom sovietskym vojakom, ktorý 5. januára 1945 oslobodili dedinu. Išlo o príslušníkov 30. jazdeckej divízie na čele s plk. Ivanom F. Blizňukom. Táto divízia bola súčasťou 1. gardovej jazdecko-mechanizovanej skupiny, ktorej velil generál Issa A. Plijev.

Pomník vojakom Červenej armády, ktori oslobodili Devičany.

Od admin